
Američka kompanija Jim Beam, poznata po svom istoimenom brendu burbona, saopštila je da će tokom cele naredne godine obustaviti proizvodnju u svojoj glavnoj destileriji u američkoj saveznoj državi Kentaki kako bi uložila sredstva u unapređenje postrojenja.
Ostale fabrike kompanije u državi, uključujući sekundarnu destileriju, punionice i skladišta, nastaviće rad, a i centar za posetioce će biti otvoren, prenosi CNN.
Šta sa radnicima?
Firma Jim Beam je u vlasništvu japanske Suntory Global Spirits i zapošljava više od 1.000 ljudi u glavnoj destileriji, a kompanija trenutno pregovara sa sindikatima o mogućnostima za radnike tokom obustave proizvodnje.


U destileriji u Kentakiju su zabeležene rekordno visoke zalihe od oko 16,1 milion buradi, što će proizvođače koštati oko 75 miliona dolara u ovoj godini.

U državi Kentaki proizvođači moraju da plaćaju porez na burad u kojima burbon mora da odleži, čak i dok još nije spreman za prodaju.
Burbon mora da odleži u buradima minimalno dve godine, a često i mnogo duže, tako da proizvođačima rastu troškovi tokom sazrevanja.
Pad prodaje
Blagi pad prodaje burbona u SAD, koji prema Forbesu iznosi 1,5 odsto međugodišnje za 12 meseci do jula 2025. godine, kao i značajne količine zaliha ukazuju da je potražnja slabija nego ranije, delimično i zbog carinskog sukoba koji je pokrenuo američki predsednik Donald Tramp.
Burbon koji mora da sadrži najmanje 51 odsto kukuruza, a ostatak može biti ječam, raž ili pšenica.

Za razliku od burbona, poznati škotski i irski viski se uglavnom prave od ječma (single malt) ili mešavine žitarica (blended).
Brend Jim Beam postoji više od 230 godina. Porodica Bim proizvodi burbon još od 1795. godine, a ime potiče od Džejmsa B. Bima, koji je obnovio čuvenu destileriju nakon perioda prohibicije u SAD.


