Da li ste ikada probali aligatora, lignju ili ajkulu?

Ovo je tekst samo za prave gurmanske avanturiste

sarahcreates-NxHscXL8eek-unsplash
Sarahcreates, Unspalsh

Piter Vejd, nagrađivani filmski reditelj i montažer, sa master diplomom iz matematike Univerziteta u Tenesiju, ali i odličan kuvar, sin dvoje šefova kuhinje, otkrio je svoja kulinarska iskustva sa neobičnim jelima kao što su aligator, lignja i ajkula.

Aligator

Vejd kaže da je prženog aligatora jeo svega nekoliko puta:

- Jeo sam prženog aligatora možda četiri ili pet puta. Nikada ga nisam video u ponudi u bilo kojoj od 82 zemlje u kojima sam bio na turneji, osim u Sjedinjenim Američkim Državama. Aligator je ukusan kada se dobro spremi.

LifeCode
Charles Chen, Unsplash

Pokušao je da ga napravi i kod kuće, ali priznaje da rezultat nije bio zadovoljavajući:

- Pokušao sam da ga pržim i u svojoj fritezi. Iako sam prilično vešt u kulinarstvu, a naročito u pripremi pržene hrane, moje jelo nije ispalo baš najbolje. Zato ću ostati pri jelima koja najbolje pravim i prepustiti prženog aligatora profesionalcima.

Kao svoje omiljeno jelo od aligatora izdvaja Fried Gator Bites u restoranu Snapper’s u Nju Orleansu.

Lignja

Za razliku od aligatora, lignje su redovno na meniju u njegovom domaćinstvu:

- Moja žena i ja jedemo lignje stalno. Ako su kalamari na meniju, mi ćemo ih sigurno poručiti kao predjelo! Do sada smo jeli lignje u sedam različitih zemalja.

LifeCode
Sam Loyd, Unsplash

Posebno uživa i u japanskom specijalitetu Ika nigiri (いか握り):

- Kada se pravilno pripremi, lignja je nežna. Kada se pogrešno spremi, ispadne žilava.

Najbolje kalamare, osim onih koje pravi kod kuće, probao je u restoranima Giacomo’s u Bostonu i Codmother u San Francisku.

Ajkula

Za razliku od lignje i aligatora, ajkulu je probao samo jednom, i to u Japanu:

- Ajkulu sam jeo samo jednom, u obliku Same nigiri (鮫), što je zapravo suši od ajkule. To nije uobičajeno jelo tamo, ali je bilo na meniju u jednom restoranu u Tokiju i osećao sam se avanturistički. Bilo je dobro, ali i dalje više volim jegulju ili tunu.

Suši od ajkule
Suši od ajkule | Steve B from Pixabay

Iako je video da se ajkula nudi i u drugim zemljama, recimo na Islandu, nikada je nije jeo van Japana. Posebno upozorava na rizik ako meso nije sveže:

- Ako suši od ajkule nije svež, ima vrlo jak miris, jer ajkulina krv sadrži ureu koja se raspada u amonijak. Meso koje sam ja jeo bilo je izuzetno sveže, ali morate imati izuzetno pouzdanog suši majstora ako želite da probate ovaj delikates!

Aleksandra Ignjatović
Aleksandra Ignjatović
O autoru:
fotograf i copywriter