Rekonstrukcija tradicionalnih jela - uživo

U Mokrinu nas čekaju radionice sa profesionalnim kuvarima, degustacija hrane i pića, koncert benda Divahana...

Moravska salata - @masta_kuva_svasta WILD CARD finalistkinja11.10. MOKRIN HOUSE copy
Moravska salata - rekonstrukcija @masta_kuva_svasta | @challenge_rekonstrukcija

Finale trećeg po redu kulinarskog takmičenja u rekonstrukciji tradicionalnih jela, Challenge Rekonstrukcija, održaće se u subotu, 11. oktobra u prostoru Mokrin House, u Mokrinu.

Događaj je otvoren za javnost, učesnici mogu da oprobaju svoje kulinarske veštine u tri radionice sa profesionalnim chefovima, uživaju u vinima i večeri koju organizatori pripremaju a na kraju dana i u koncertu popularnog regionalnog benda Divanhana.

Finalisti takmičenja su:

Lazar Erić, osmanaestogodišnji chef iz Gornjeg Milanovca (rekonstrukcija jagnjetine ispod sača)

Luka Bašić, chef sa iskustvom rada u restoranima sa Mišelin zvezdicom (jagnjeća sarmica u maramici u kombinaciji sa školjkama, odnosno jakobovim kapicama u sosu, jelom poznatim kao Saint Jacques à la Parisienne)

Ivan Bičkei, učesnik serijala Masterchef (rekonstrukcija musake, u kojoj se kombinuju spanać, brancin, lisičarka, krompir, patlidžan)

Stefan Tomić, chef u restoranu Salon 1905, (kombinacija ribe pagar sa jagnjećom maramicom i vojvođanskim kulen sosom, uz rekonstruisanu krompir salatu sa komoračem, školjkama i japanskim začinima)

Silvana Hadžić, chefica i food blogerka (rekonstruisala je moravsku salatu)

Dok chefovi budu pripremali jela a žiri odlučivao ko je pobednik, publika će moći da prisustvuje kulinarskim radionicama o francuskim sirevima, pripremi paste i o tome kako najbolje iskoristiti celo pile. Oni koji su zainteresovani za radionice treba da se pripreme slanjem prijave na adresu – challenge.rekonstrukcija@gmail.com

Pored hrane i pića, na događaju će biti postavljen i Food Market pa će posetioci moći da probaju i kupe prehrambene proizvode malih proizvođača iz Srbije.

Uveče publiku čeka i muzički spektakl – nastup popularnog mostarskog benda Divanhana (18h) koji je poznat po izvođenju sevdalinki ali i obradama klasične, pop i džez muzike u tradicionalnom duhu.​

Tema oktobarskog takmičenja Challenge Rekonstrukcija je "Peta nota" a učesnici su sami birali koje će jelo da inoviraju dajući mu "umami" ukus ili takozvanu "petu notu".

Tradicionalna hrana je inspirativna pa su chefovi kandidovali i rekonstruisane verzije popare, komplet lepinje, teleće džigerice, škobalja, i drugih jela.

Finaliste je odabrao žiri u sastavu: hrvatski chef Mario Mandarić, jedan od najuspešnijih mladih chefova u Hrvatskoj i član Forbes liste "30 Under 30 Europe", Tom Gretić, kuvarski i televizijski superstar iz Hrvatske, Jovan Nikolić Njegovan, vlasnik i chef u salonu Nucleus u Novom Sadu, Zoran Ostojin, vlasnik etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Nikola Šorak, perspektivni mladi chef koji je Srbiji doneo jednu od nagrada na mađunarodnom takmičenju mladih kuvara San Pellegrino i Nataša Šešić, preduzetnica i dizajnerka iz Novog Sada.

Challenge Rekonstrukcija je gastro događaj koji okuplja profesionalce u industriji, ali i ljubitelje dobre kuhinje. Na prvom takmičenju učesnici su predstavili moderne verzije sarme a na drugom – rinflajša. Osnivač i pokretač ovog nesvakidašnjeg događaja je Srđan Jerinkić, kuvar iz Novog Sada.

Izvor
Life Code