Veganska Nutella nije stvarno "zelena"

Ferrero tvrdi da jeste. Ali, nije sve baš tako jednostavno

Silvia from Pixabay
Silvia from Pixabay

Kompanija Ferrero je nedavno uvela vegansku verziju svog popularnog namaza od lešnika, Nutelle, na tržištima Francuske, Belgije i Italije.

Ovaj novi proizvod, koji se lako prepoznaje po zelenim poklopcima, nastao je kao odgovor na rastuću potražnju za proizvodima bez životinjskih sastojaka, kako je navedeno u njihovom saopštenju.

LifeCode
@Ferrero

Umesto obranog mleka u prahu, veganska Nutella koristi biljne sastojke kao što su leblebije i pirinčani sirup. Međutim, važno je napomenuti da se ova veganska verzija proizvodi u istom pogonu gde se obrađuju mlečni proizvodi, što znači da nije bezbedna za osobe alergične na mlečne proteine, kako je kompanija istakla.

Nije problem mleko u prahu, već palmino ulje

Zamena kravljeg mleka sa biljnim sastojcima sugeriše da bi veganska Nutella mogla da bude manje štetna za okolinu u poređenju sa tradicionalnom verzijom. Iako još uvek emituje određenu količinu metana, a stručnjak za poljoprivredu i hranu Korentin Bardu ističe da su "biljni proteini bolji za klimu od mlečnih".

Ove tvrdnje potkrepljuju podaci sa platforme za proračun ugljenika CarbonCloud, prema kojima obrano mleko u prahu proizvodi 15,5 kg CO2e po kilogramu, dok leblebije izdvajaju samo 0,4 kg CO2e, a sirup od smeđeg pirinča 1,77 kg CO2e (za sirup od belog pirinča nema dostupnih podataka).

Domenico Marcozzi from Pixabay
Domenico Marcozzi from Pixabay | Pixabay
LifeCode
Freepik

Međutim, mleko u prahu čini samo mali deo (8,7%) u sastavu Nutelle. Bardu naglašava da "zamena može imati neki efekat, ali to nije glavni problem". On dodaje da bi pravi ekološki napor Ferrera zahtevao da se prvo oslobode palminog ulja.

Palmino ulje, koje je poznato po "doprinosu" krčenju šuma u jugoistočnoj Aziji, ostaje ključna komponenta recepta, iako tačan udeo nije otkriven. Ova vrsta ulja je najraširenije biljno ulje na svetu, uglavnom proizvedeno u Indoneziji i Maleziji, a koristi se pretežno za prehrambene proizvode, ali i za kozmetiku i biogoriva.

A o ceni da i ne pričamo

Prema podacima francuske agencije za zaštitu životne sredine Agribalyse, alternative kao što su uljana repica i suncokretovo ulje emituju od dva do tri puta manje ugljen-dioksida od palminog ulja, sa prosečnim emisijama od 2,28 kg CO2ek po kilogramu za uljanu repicu i 2,58 kg za suncokretovo ulje, u poređenju sa 6,04 kg za palmino.

Takođe, neki stručnjaci postavljaju pitanje i o ceni veganske Nutele, koja je skuplja od verzije na bazi mleka. Naime, tegla veganske Nutelle od 350g košta skoro 12 evra po kilogramu, dok se klasična verzija kreće između 6 i 11 evra po kilogramu, zavisno od formata.

- Iznenađeni smo što je veganska verzija skuplja, iako su biljni proteini jeftiniji od mleka, čija cena verovatno nije dovoljno visoka da bi farmeri bili adekvatno plaćeni - zaključuje Bardu.

Aleksandra Ignjatović
Aleksandra Ignjatović
O autoru:
fotograf i copywriter