U Monci postoji jedna čudesna picerija. Osim što nosi titulu najbolje picerije u Italiji, ona krije o posebnu čaroliju.
Prošle godine platforma Fork je tu piceriju proglasila najboljom picerijom u Italiji i trećim po rangu restoranom u konkurenciji 25.000 restorana. I ove godine su u vrhu, sa prosećnom ocenom - 9,8.
Radnici picerija PizzAut su uvek nasmejani, dobro raspoloženi i spremni za rad. Ovo je prva picerija u Evropi koja zapošljava isključivo osobe sa poremećajem iz autističnog spektra.

Osnivač picerije PizzAut je Niko Akampora, koji ima autističnog sina. Kada je Niko saznao dijagnozu svog sina, svet mu se raspao. On je znao da će svom sinu uvek biti potreban i da će mu život biti uvek težak. Nakon mnogo razmišljana Niko je došao na ideju.
Kuvar u pokušaju
Jedne noći probudio je svoju suprugu i rekao joj je da moraju da otvore restoran koji će voditi mladi ljudi sa autizmom. Njegova supruga je tada bila skeptična, jer Niko do tada nije umeo da kuva. Ništa.

Tako je započela avantura Nika i mladih ljudi sa poremećajem iz autističnog spektra koji su uvek raspoloženi za posao i željni novih dostignuća.
Tokom 2021. godine je ispečena prva pica u ovoj piceriji da bi danas u dva lokala radilo više od 40 mladih autističnih osoba.
Verom do uspeha
Niko je sve vreme verovao u svoju ideju i naporno radio kako bi zajedno sa mladim ljudima kojima nije pružena šansa u životu došao do cilja.

Tako su zajedno svakim danom gradili uspeh, da bi 2024. godine za njega dobili i priznanje.
Picerija PizzAut proglašena je najboljom picerijom u Italiji. I to ne dokazuje samo papir, već i brojni Italijani, ali i turisti koji svakodnevno posećuju ovo mesto.
I ukoliko se nekom prilikom nađete u Monci, ne oklevajte, već probajte najbolju picu u zemlji, a domaćini će vas, u to budite sigurni, ljubazno uslužiti.